Fysiotherapie (ACT) en tinnitus

Tinnitus en Acceptance and Commitment Therapy (ACT): een andere benadering voor verbetering van je tinnitus.

Tinnitus is een aandoening die zich kenmerkt door geluiden als suizen, fluiten, piepen of zoemen, zonder externe geluidsbron. Dit kan enorme impact hebben op je leven. De constante aanwezigheid van deze geluiden zorgt voor angst, stress, slapeloosheid en vaak ook een verminderde kwaliteit van leven. Er zijn vele manieren om te kijken of er verlichting gevonden kan worden in het oorsuizen.
ACT is hier één van, het is met name bedoelt om je te helpen met je tinnitusklachten om te gaan en op die manier je kwaliteit van leven weer te verbeteren.

ACT is een vorm van cognitieve gedragstherapie die zich richt op het ontwikkelen van meer mentale  flexibiliteit. Dit kan doordat ACT maakt dat je meer in de acceptatie kan komen, meer mindful en meer volgens je eigen waarden gaat leven. ACT kan helpen om op een mildere manier te reageren op de aanwezigheid van de geluiden.

Het onderdeel accepteren in de ACT-methode helpt je om alles wat je rond je tinnitus ervaart te accepteren. Dit is inclusief het ongemak en de pijn die het je mogelijk geeft. Het komt er op neer dat je het geluid erkent en accepteert zonder dat je het probeert te onderdrukken of te vermijden. Dit klinkt gek, maar deze verschuiving in perspectief zorgt er vaak voor dat de tinnitus dragelijker wordt. Je gaat de tinnitus niet langer zien als iets dat bestreden moet worden, maar eerder als een deel van jezelf die je zal moeten aanvaarden.

Middels mindfulness, een ander belangrijk onderdeel van ACT, word je bewustzijn vergroot en kun je meer in contact komen met het moment waarin je je bevindt. Door mindfulness-oefeningen kun je leren om op een minder of, beter nog, niet oordelende manier naar je tinnitus te kijken en je te richten op andere onderdelen van je leven die je wel blij maken. Dit zorgt vaak voor veel rust.

Verder moedigt ACT je aan om je meer te richten op je persoonlijke waarden en eventuele doelen die je hebt, ondanks de aanwezigheid van je tinnitus. Door in te zien wat echt belangrijk voor je is en vanuit daar actie te ondernemen. Zo ga je meer leven in lijn met deze waarden. Dit zorgt ervoor dat je  meer richting kan geven aan je leven. Zelfs met de aanwezigheid van het oorsuizen.

Ondanks dat ACT niet direct technieken biedt om het geluid van de tinnitus zelf te verminderen, kan het helpen om de emotionele en psychische impact ervan te verminderen. Je ontwikkelt meer veerkracht, flexibiliteit en acceptatie. Op deze manier kan jij met je tinnitus een fijner leven leiden.

Realiseer je wel, zoals bij de meeste behandelingen rond tinnitus, er is geen one-size-fits-all. De effectiviteit kan per persoon verschillen.

Desondanks biedt Acceptance and Commitment Therapy een mooi kader om je te leren omgaan met je tinnitus. En dat zou zomaar veel voor je kunnen oplossen.

Binnen onze praktijk richten wij ons vooral op het behandelen van somatische tinnitus. De vorm die veroorzaakt wordt door overbelasting van het nek- en hoofd gebied. Tijdens de behandelingen gebruiken wij ook ACT technieken om je meer grip op de geluiden te laten ervaren. Uiteraard alleen als dit iets is waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaak op slot (geblokkeerde kaak)

Een geblokkeerde kaak is vaak heel vervelend, eten en tandenpoetsen worden lastig. Wat gebeurd er precies bij een geblokkeerde kaak?

Slaaphygiëne

Slaaphygiëne is belangrijk bij slaapproblemen. Lees hier wat je kan doen om beter te slapen.

Nekklachten en hoofdpijn verhelpen met een laserpen?

Nekklachten en hoofdpijn kun je soms verhelpen door te oefenen met een laserpen? Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan verder..

Oorklachten

Oorklachten kunnen een vervelende en beperkende aandoening zijn, die vaak worden veroorzaakt door ontstekingen in het oor. Indien er zich geen ontsteking bevindt, maar u ondervindt wel oorklachten, dan kan orofaciale fysiotherapie uitkomst bieden. De klacht die u...

Brok in de keel

Globusklachten, ook wel globusgevoel of brok-in-de-keel-syndroom genoemd, verwijzen naar een gevoel van een brok, knobbeltje of iets anders dat vastzit in de keel, terwijl er niets fysiek aanwezig is. Het gevoel kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan...

Ademhaling

Hoofd-, hals- en nekklachten en een ‘verkeerde’ ademhaling komen vaak samen voor. Voor veel mensen is ademhalen iets waar ze niet op letten en wat onbewust gebeurt. Ademhalen is meer dan alleen het in- en uitademen van lucht. Het is een zeer complex proces dat invloed...

Aangezichtsverlamming

Bij een aangezichtsverlamming is de zenuw die de mimiek-/gezichtsspieren aansturen uit gevallen. Dit wordt ook wel een facialis parese of Bellse Parese genoemd. Dit is vrijwel altijd aan één kant van het gezicht. Vaak is dit tijdelijk en begint het herstel binnen een...

Hoofdpijn?

Op een willekeurige dag in het jaar hebben 1 miljard mensen wereldwijd hoofdpijn. De meest voorkomende hoofdpijnen zijn spanningshoofdpijn en migraine. In deze blog gaan we verder in op spanningshoofdpijn, omdat dit één van de hoofdpijnen is waar wij als orofaciaal...

Voor oorsuizen naar de fysio?

Wist u dat bij één op de vier mensen met tinnitus/oorsuizen de oorzaak (mede) vanuit de spieren kan komen? Gehoorschade is een veel genoemde oorzaak. Toch is er ontdekt dat veel tinnitusklachten samenhangen met spanning vanuit de spieren in de nek en het hoofd. Zo kan...

Knappende kaak

Een knappende kaak is een kaak die bij het openen van de mond knapt. Dit is vaak aan één kant, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. Veel mensen hebben last van een knappende kaak. Soms zit er een klein knapje bij het ver openen van de mond, en soms zit de knap er...