Aangezichtspijn,
specifieke en a-specifieke

Aangezichtspijn zijn aanvallen van pijn in uw gezicht, er zijn twee soorten, namelijk specifieke en a-specifieke aangezichtspijn.

Specifieke aangezichtspijn wordt veroorzaakt vanuit de drietakszenuw (n. trigeminus). Deze komt vanaf het oor en verdeelt zich vanuit daar in drie takken. Het bovenste deel loopt naar het voorhoofd, de middelste tak naar de neus en de onderste naar de onderkaak. Hierdoor kan het in delen of in het gehele aangezicht pijnklachten veroorzaken. De pijn is aanvalsgewijs en is vaak heftig.

A-specifieke aangezichtspijn is pijn in het gezicht die minder duidelijk terug te brengen is naar de drietakszenuw, maar wel plaats vindt in het aangezicht. Ook dit kan vervelende klachten veroorzaken in het aangezicht.

De oorzaak voor specifieke en a-specifieke aangezichtspijn is heel divers. Eén van de oorzaken is een te hoge spanning op de nek- en/of kauwspieren. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door een verkeerde houding of mondgedrag, stress en knarsen of klemmen. Als dit bij u het geval is, kan orofaciale fysiotherapie verbetering brengen in uw situatie.

Wat kunt u verwachten?
Tijdens onze intake doen we een uitgebreid vraaggesprek waarin we alle mogelijke oorzaken van de klachten in beeld brengen. Daarna wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. In dit onderzoek kijken we hoe de nek en de kaak bewegen en welke spieren mogelijk invloed op de klachten hebben.
Vanuit hier wordt er een behandeling voorgesteld. Als behandeling kunt u onder andere denken aan adviezen over houding of bepaalde (onbewust) aanwezige gewoontes. Oefeningen en technieken ter ontspanning of versterking van de spieren en het optimaliseren van de bewegingsmogelijkheden van de nek of de kaak.