Hoofdpijn

Wanneer er sprake is van hoofdpijnklachten is in ongeveer 60% van de gevallen spanningshoofdpijn de oorzaak. Andere vormen van hoofdpijn zijn migraine, hoofdpijn veroorzaakt door overgebruik van medicatie en clusterhoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn komt de hoofdpijn vaak vanuit de hals-, kaak- en/of nekspieren. Als deze spieren te gespannen zijn of er zitten triggerpoints in, dan kunnen deze voor uitstraling naar uw hoofd zorgen. Uw hoofdpijn voelt dan vaak dof en drukkend aan.

Eén van de oorzaken van spanningshoofdpijn kunnen triggerpoints. Triggerpoints zijn strakke kleine stengen in de spieren waar afvalstoffen zich opgehoopt hebben. Een orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) is een specialist in het onderzoeken en behandelen van uw hals-, kaak- en nekspieren. Tijdens de intake blijkt vaak dat hoofdpijn bij de ervaren klachten hoort. Veel mensen met deze hoofdpijnklachten zien dit als een te accepteren onderdeel van hun leven. Triggerpoints zijn vaak goed te verhelpen en zouden geen hoofdpijnklachten hoeven te geven.

Tijdens uw bezoek aan OFCN wordt er altijd gezocht naar de aanwezige klachten (kaakpijn, pijn in tanden en kiezen, oorpijn, beperkte mondopening, knappend kaakgewricht). In veel gevallen worden ook de spieren gevonden die voor deze klachten zorgen. Vaak kom ik met de cliënt tot de conclusie dat deze spieren nog nooit zijn onderzocht door andere zorgverleners.

De fysiotherapeuten van OFCN zijn specialisten in het behandelen van de spieren die voor dit beeld van hoofdpijn zorgen. Naast de behandeling is het van groot belang dat de oorzaken van uw klachten inzichtelijk worden gemaakt, zodat u kunt voorkomen dat u de klachten na de behandeling weer terug komen.

Mogelijke oorzaken van triggerpoints in deze spieren:
• Lange tandheelkundige behandeling
• Klemmen / kaakklemmen
• Spanning / stress
• Buikslapen
• Verkeerde houding tijdens werk/computeren/autorijden, etc.
• Nagelbijten
• Knarsen / tandenknarsen
• Onbewust mondgedrag

Tijdens de eerste afspraak bij de orofaciaal fysiotherapeut wordt hier verder op in gegaan, om zo achter uw klachtenonderhoudende factoren te komen.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens onze intake doen we een uitgebreid vraaggesprek waarin we alle mogelijke oorzaken van de klachten in beeld krijgen. Daarna wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. In dit onderzoek kijken we hoe de nek en de kaak bewegen en welke spieren mogelijk invloed op de klachten hebben.
 Vanuit hier wordt er een behandeling voorgesteld. Als behandeling kunt u onder andere denken aan adviezen over houding of bepaalde (onbewust) aanwezige gewoontes. Oefeningen en technieken ter ontspanning of versterking van de spieren en het optimaliseren van de bewegingsmogelijkheden van de nek of de kaak.