Oorpijn

Klachten van het oor (oorpijn, druk op het oor, tinnitus etc) kunnen als zeer vervelend worden ervaren. In veel gevallen heeft u al een huisarts of een KNO arts bezocht. Indien er geen oorzaak te vinden is voor uw oorklachten, dan zou het mogelijk kunnen zijn dat de klachten worden veroorzaakt door uw spieren.

Eén van de oorzaken van onbegrepen oorpijn kunnen triggerpoints zijn. Ook kunnen spiertjes in het oor zorgen voor vervelende oorklachten. Een orofaciaal fysiotherapeut is een specialist in het onderzoeken en behandelen van deze spieren die uw oorklachten kunnen veroorzaken.

Mogelijke oorzaken van triggerpoints in deze spieren:
• Lange tandheelkundige behandeling
• Klemmen / kaakklemmen
• Spanning / stress
• Verkeerd ademhalen
• Buikslapen
• Verkeerde houding tijdens werk/computeren/autorijden etc.
• Nagelbijten
• Knarsen / tandenknarsen

Wat kunt u van ons verwachten?
Tijdens onze intake doen we een uitgebreid vraaggesprek waarin we alle mogelijke oorzaken van uw oorklachten in beeld krijgen. Daarna krijgt u een lichamelijk onderzoek, waarin wij kijken hoe de nek en kaak bewegen en welke spieren mogelijk invloed op uw klachten hebben.

Vanuit hier wordt er een behandeling aan u voorgesteld. De behandeling kan bestaan uit adviezen over houding of bepaalde (onbewust) aanwezige gewoontes af te leren, die de oorklachten in stand kunnen houden. Oefeningen en technieken ter ontspanning of versterking van uw spieren en het optimaliseren van de bewegingsmogelijkheden van de nek of de kaak, zodat uw oorklachten opgelost worden.

Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende spieren die voor uw oorklachten kunnen zorgen.

De m. masseter

oorpijn fysiotherapie groningen
Gevolgen van triggerpoints in deze spier

Wanneer er triggerpoints in deze spier ontstaan, kunnen zij uitstralende pijn (sensaties) geven naar het oor, kiezen en voorhoofd. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, tandpijn, oorpijn, ontstoken voorhoofdholtes en/of hoofdpijn.

De M. Sternocleidomastoideus
oorpijn fysiotherapie groningen
Gevolgen van triggerpoints in deze spier

Triggerpoints in deze spier kunnen uitstralende pijn / sensaties geven achter het oor, boven de ogen, op het hoofd en in de tanden. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, kaakpijn, oorpijn, ontstoken voorhoofdholtes en/of hoofdpijn.

M. Trapezius
oorpijn hoofdpijn fysio groningen
Gevolgen van triggerpoints in deze spier

Triggerpoints in deze spier kunnen uitstralen (pijn/sensaties) naar de achterkant van de nek, zijkant hoofd en naar de kaakhoek. De pijn / sensaties die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kaakpijn en/of hoofdpijn. Deze spier staat ook wel bekend als het sleuteltriggerpoint voor triggerpoints in de m. masseter.