Kaak­klachten

Kaakklachten zijn een probleem die vaak voorkomen. Zo heeft één op de vijf mensen wel eens last van de kaak. De klachten kunnen per persoon erg verschillend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van pijn bij het kauwen, een knappende kaak hebben of de mond niet goed meer kunnen openen. Ook kun je uitstralende klachten krijgen in het hele hoofd-hals gebied zoals onbegrepen kiespijn, tandpijn, oorklachten en/of hoofdpijn.

Als orofaciaal fysiotherapeut, zijn wij gespecialiseerd in het vinden en oplossen van deze klachten. We bekijken of de klachten vanuit het kaakgewricht zelf komen en/of de kauwspieren hierbij betrokken zijn. Ook kijken we naar de mogelijk onderliggende oorzaken voor deze klachten.

Bij mogelijk onderliggende oorzaken kun je denken aan:
• Lange tandheelkundige behandeling
• Klemmen / knarsen
• Spanning / stress
• Verkeerd ademhalen
• Buikslapen
• Nagelbijten

Wat kunt u verwachten?
Tijdens onze intake doen we een uitgebreid vraaggesprek waarin we alle mogelijke oorzaken van de klachten in beeld krijgen. Daarna wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. In dit onderzoek kijken we hoe de nek en de kaak bewegen en welke spieren mogelijk invloed op de klachten hebben. Vanuit hier wordt er een behandeling voorgesteld. Als behandeling kunt u onder andere denken aan adviezen over houding of bepaalde (onbewust) aanwezig gewoontes. Oefeningen en technieken ter ontspanning of versterking van de spieren en het optimaliseren van de bewegingsmogelijkheden van de kaak.