Keel­klachten en slik­klachten

Slikken gebeurt normaal gesproken zonder er bij na te denken. Toch gebeurt er veel tijdens het slikken, veel spieren zijn hierbij betrokken en werken nauw samen om dit goed te laten verlopen. Als er een verstoring zit in deze samenwerking, kan dit leiden tot slikklachten. Ook het gevoel van een brok in de keel (globusklachten), het gevoel dat er iets in de keel zit of een drukkend, brandend of geïrriteerd gevoel in de keel of hals hoort hier bij. U kan hierbij het gevoel hebben dat u iets moet wegslikken of dat u de keel de hele tijd moet schrapen.

Deze klachten kunnen voortkomen uit een disbalans in de spieren die betrokken zijn bij het slikken. Deze disbalans kan ook nekklachten met zich mee brengen. Dat dit ontstaat kan verschillende oorzaken hebben, zoals verkeerd mondgedrag en stress. Orofaciale fysiotherapie kan helpen om de balans in de spieren die bij het slikken betrokken zijn te herstellen.

Wat kunt u verwachten?
Tijdens onze intake doen we een uitgebreid vraaggesprek waarin we alle mogelijke oorzaken van de klachten in beeld brengen. Daarna wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. In dit onderzoek kijken we hoe de nek en de kaak bewegen en welke spieren mogelijk invloed op de klachten hebben.
Vanuit hier wordt er een behandeling voorgesteld. Als behandeling kunt u onder andere denken aan adviezen over houding of bepaalde (onbewust) aanwezige gewoontes. Oefeningen en technieken ter ontspanning of versterking van de spieren en het optimaliseren van de bewegingsmogelijkheden van de nek of de kaak.