Een knappende kaak is een kaak die bij het openen van de mond knapt. Dit is vaak aan één kant, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. Veel mensen hebben last van een knappende kaak. Soms zit er een klein knapje bij het ver openen van de mond, en soms zit de knap er continue, zoals bij het praten, eten en/of gapen. Soms is een knap zo hard, dat het niet alleen voor u erg vervelend is, maar ook voor uw omgeving. Een knappende kaak kan soms pijnlijk zijn, maar hoeft niet. Belangrijk om te weten is dat een knappende kaak geen voorbode is voor het sneller ‘slijten’ van uw kaakgewricht!
Wat gebeurt er tijdens het knappen van de kaak?
In het kaakgewricht zit een klein kraakbeenschijfje (de discus). Deze ligt in de ideale situatie bovenop het kaakkopje. Als u uw mond opent, dan draait uw kaakkopje eerst (ongeveer tot uw mond 2cm open is) om daarna te gaan schuiven in het gewricht, zodat u uw mond verder kan openen. In deze hele mondopening ligt de discus bovenop uw kaakkopje.
Bij een knappend kaakgewricht ligt de discus vóór uw kaakkopje. Bij het openen van de mond tot ongeveer 2cm gebeurt er niet zo veel, maar als u uw mond verder opent dan schuift het kaakkopje naar voren en komt dan ergens de discus tegen. Als u daarna uw mond verder opent schiet de discus weer bovenop het kaakkopje en op dat moment hoort en/of voelt u de knap. Soms maakt uw kin zelfs even een slingerende beweging tijdens de knap.
Heeft u last van een knappende kaak of wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden bij een knappende kaak, neemt u dan gerust contact met ons op!