Duizelig­heid

Wanneer u last heeft van duizeligheid kan dat zeer vervelend zijn. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Duizeligheid kan voorkomen bij migraine, lage bloeddruk of als bijwerking van uw medicatie. Dit zijn vaak symptomen die er helaas bij horen en waar over het algemeen niet veel aan te doen valt. Voor sommige soorten duizeligheid is de exacte oorzaak nog niet gevonden.

Er zijn ook vormen van duizeligheid waar wij, als orofaciaal fysiotherapeut, u goed bij kunnen helpen. Duizeligheid als gevolg van hyperventilatie (dysfunctioneel ademhalen) en BPPD (goedaardige positie duizeligheid) zijn daar voorbeelden van. Ook duizeligheidsklachten als gevolg van een neuritis vestibularis kunnen middels orofaciale fysiotherapie vaak goed worden behandeld door vestibulaire revalidatie. Tijdens uw bezoek aan ons, gaan wij op zoek naar de mogelijke oorzaak en helpen we u in de verbetering van de klachten. De oorzaak kan in het evenwichtsorgaan zelf liggen (zie BPPD). Ook kan de evenwichtszenuw aangedaan zijn, waardoor het evenwichtsorgaan niet goed functioneert (zie neuritis vestibularis). Dit kan zowel tijdens als na het doormaken van een neuritis vestibularis.

Verder kan er duizeligheid optreden als er verschillende systemen die normaal voor het evenwicht horen te zorgen niet goed meer samenwerken. Deze drie systemen zijn de ogen, de tast/spieren (wordt ook wel propriocepsis genoemd) en het evenwichtsorgaan. Mocht één van deze systemen niet meer goed functioneren dan kan dat gevolgen hebben voor het evenwicht/gevoel van onbalans.
Binnen OFCN zijn we gespecialiseerd in het behandelen van draaiduizeligheid, vestibulaire revalidatie en ademhalingstechnieken.

Verschillende vormen van Duizeligheid

BPPD (Benigne paroxismale positieduizeligheid)
Deze vorm van duizeligheid wordt alleen opgewekt indien er een beweging van uw hoofd plaats vindt. Denk hierbij aan het omdraaien in bed, voorover buigen of omhoog kijken. De duizeligheid dooft in de loop van de tijd langzaam weer uit (kan tot maximaal een paar minuten duren).
De mogelijke oorzaak van deze vorm van duizeligheid is het loszitten van kleine steentjes (gruis) in één van de drie kanaaltjes van uw evenwichtsorgaan. Hierdoor verplaatst de vloeistof in één van de kanaaltjes niet zoals het hoort (te traag), waardoor uw evenwichtsorgaan denkt dat er nog wordt bewogen, terwijl dit in werkelijkheid niet gebeurt. Hierdoor kunt u zich plotseling erg draaierig voelen.

BPPD is goed te behandelen door de orofaciaal fysiotherapeut. Tijdens de anamnese wordt al snel duidelijk dat het mogelijk om BPPD gaat. Om dit te toetsen zijn er tests ontwikkeld om te onderzoeken waar in het evenwichtsorgaan het probleem zich bevindt. Als we het probleem gevonden hebben kunnen we de therapie starten. Gelukkig is BPPD erg goed behandelbaar en loopt u zonder duizeligheid de deur weer uit.

Neuritis Vestibularis
Bij neuritis vestibularis werkt (tijdelijk) één van uw evenwichtsorganen niet. De mogelijke oorzaak is niet bekend. Bij een neuritis vestibularis kunt u extreme duizeligheid ervaren, dit gaat over het algemeen vanzelf weer over (meestal na een week). 
Het kan zijn dat uw evenwichtsorgaan daarna niet optimaal meer werkt en dat u moeite heeft met uw evenwicht. Dan spreken we van een mogelijke vestibulaire hypofunctie. Als orofaciaal fysiotherapeut kunnen we dan middels vestibulaire revalidatie iets voor u betekenen. 


Bij OFCN zijn we als orofaciaal fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van evenwichtsklachten.

Wat kunt u van ons verwachten?

Tijdens onze intake doen we een uitgebreid vraaggesprek waarin we alle mogelijke oorzaken van uw duizeligheid of evenwichtsproblemen in beeld brengen. Daarna krijgt u een lichamelijk onderzoek, waarin wij kijken hoe het evenwichtsorgaan en andere betrokken structuren bij het ontstaan van duizeligheid of van onbalans betrokken zijn. Vanuit hier wordt er een behandeling aan u voorgesteld.