Aangezichts-
verlamming

Als de zenuw (n. facialis) die de mimiekspieren in het gezicht aanstuurt, het niet of onvoldoende meer doet, kan er een aangezichtsverlamming ontstaan. Bij een aangezichtsverlamming is het aan één zijde van het gezicht niet meer mogelijk om de spieren te bewegen. De verschijnselen lijken op die van een TIA. Zo kan uw mondhoek gaan hangen, uw oog kan niet goed meer dicht of praten en slikken kunnen lastig zijn. Het verschil is dat een TIA veroorzaakt wordt door een probleem in de hersenen en een aangezichtsverlamming veroorzaakt wordt door de aangezichtszenuw die buiten de hersenen loopt.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een aangezichtsverlamming. De meest voorkomende oorzaak is de Ziekte van Bell (Bellse parese of Bell’s Palsy). Hierbij is een toename van vocht door een infectie in het nauw benige kanaal (het rotsbeen) de oorzaak. De zenuw wordt afgekneld en kan hierdoor de mimiekspieren niet meer goed aansturen.

Zodra de functie begint terug te keren is het zinvol om een gespecialiseerde orofaciaal therapeut te bezoeken die u helpt om de spieren weer zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze therapie vorm heet mimetherapie. Bij deze behandelingen krijgt u gerichte en gedoseerde oefeningen, zodat het lichaam geen of zo min mogelijk compensatiestrategieën gaat ontwikkelen. Ook ontspanning is erg belangrijk. Goede begeleiding en de juiste informatie over de aandoening is belangrijk voor een zo goed mogelijk herstel.

Wat kunt u verwachten?
Tijdens onze intake doen we een uitgebreid vraaggesprek waarin we alle klachten goed in beeld brengen. Daarna wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. In dit onderzoek kijken we hoe de mimiek spieren bewegen en wat mogelijk invloed op de klachten heeft.
Vanuit hier wordt er een behandeling voorgesteld. Als behandeling kunt u onder andere denken aan adviezen over houding of bepaalde (onbewust) aanwezige gewoontes. Oefeningen en technieken ter ontspanning of versterking van de spieren en het optimaliseren of verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van het gezicht.