Klemmen en

knarsen

Klemmen en knarsen wordt ook wel bruxisme genoemd. Bruxeren kan zowel overdag (waakbruxisme) als in de nacht (slaapbruxisme) plaatsvinden. Dit kan verschillende gevolgen hebben, zo kunnen uw tanden en kiezen slijten en kunnen spieren stijf of zelfs pijnlijk gaan aanvoelen. Als de klachten in de spieren lang aanhouden, kan het zelfs klachten als hoofdpijn, kiespijn en oorpijn veroorzaken.

Tegen bruxisme zijn verschillende behandelmethoden in te zetten. Zo kan uw tandarts een splint aanmeten, dit beschermt uw gebit tegen de slijtage ten gevolge van het knarsen. Een splint gaat het klemmen en knarsen zelf alleen niet voorkomen. Orofaciale fysiotherapie kan hier uitkomst in bieden, wij kijken samen met u wat de mogelijke oorzaken zijn van het klemmen en knarsen en geven adviezen hoe u dit kan doorbreken.

Ontspanning is een belangrijk onderdeel, dit kan middels orofaciale fysiotherapie behandelingen en eventueel met oefeningen die u zelf thuis kunt doen. Ook kan inzicht in uw slaappatroon en adviezen rond mondgewoontes die u onbedoeld kan hebben uitkomst bieden.

Wat kunt u van ons verwachten?
Tijdens onze intake doen we een uitgebreid vraaggesprek waarin we alle mogelijke oorzaken van uw het klemmen en knarsen in beeld brengen. Daarna krijgt u een lichamelijk onderzoek, waarin wij kijken hoe de nek en kaak bewegen en welke spieren mogelijk invloed op uw klachten hebben.
Vanuit hier wordt er een behandeling aan u voorgesteld.