Als uw kaak op slot zit, ook wel een geblokkeerde kaak genoemd, krijgt u de mond ineens niet verder open dan zo’n 2 centimeter. Het enige wat nog enigszins lukt is praten, kleine stukjes voedsel kauwen en drinken. Tanden poetsen, gapen en eten is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Herkent u zich in het bovenstaande dan heeft u mogelijk een kaak die op slot zit, ook wel een geblokkeerde kaak genoemd of een trismus. Een kaak die op slot zit kan pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet. Vaak is het alleen erg vervelend in het dagelijks leven.
Kaak op slot, wat gebeurt er?
Een kaak die op slot zit, of een geblokkeerde kaak, ontstaat over het algemeen doordat het kraakbeenschijfje naar voren is geschoven. Bij een normaal functionerend kaakgewricht ligt het kraakbeenschijfje op het kaakkopje. Bij een geblokkeerd kaakgewricht ligt deze er dus voor, hierdoor wordt de kaak kop aan één kant geblokkeerd, waardoor de mond niet verder open kan. Dit noemen we ook wel de artrogene TMD. Soms kan een beperkte mondopening ook worden veroorzaakt door spieren, de myogene TMD. Tijdens het onderzoek kunnen wij als orofaciaal fysiotherapeut snel achterhalen of uw beperkte mondopening veroorzaakt wordt door het gewricht of door de spieren, of een combinatie van deze twee. Bij een myogene TMD kunnen wij de mond verder openen dan u dat zelf kan.
Vóór het ontstaan van een geblokkeerd kaakgewricht, de closed lock, is er vaak al een knappend kaakgewricht aanwezig. Dat is een kaak die bij het openen van de mond knapt, en soms bij het sluiten van de mond knapt.
Een closed lock kan spontaan ontstaan, maar ook na een trauma of een tandheelkundige behandeling.
Wat kunt u doen als uw kaak op slot zit?
Mocht u een kaak hebben die op slot zit, probeer dan de kaak zo goed als mogelijk te gebruiken en neem zo snel mogelijk contact met ons op. Wij proberen u dan verder te begeleiden in het herstelproces waarbij we streven naar weer een normale, functionele mondopening.