Ademhaling

Hoofd-, hals- en nekklachten en een ‘verkeerde’ ademhaling komen vaak samen voor. Voor veel mensen is ademhalen iets waar ze niet op letten en wat onbewust gebeurt.

Ademhalen is meer dan alleen het in- en uitademen van lucht. Het is een zeer complex proces dat invloed heeft op verschillende aspecten van je lichaam, zoals je hartslag, bloeddruk en spijsvertering.
Ook de manier van ademhalen is belangrijk. In grote lijnen zijn er 2 ‘soorten’ ademhaling: de buikademhaling en de borstademhaling. De buikademhaling wordt aangestuurd door het diafragma (middenrif) en de borstademhaling wordt aangestuurd door de hulpademhalingsspieren.

 Ook zijn er 2 manieren om lucht in de longen te krijgen: door de mond (mondademhaling) en door de neus (neusademhaling). De mondademhaling is zeer vaak gekoppeld aan de borstademhaling en de neusademhaling aan de buikademhaling.

Bij het ervaren van klachten in het hoofd-, hals- en kaakgebied komt de borstademhaling vaak voor. Dit kan bijdragen aan het onderhouden van spierspanning van de hoofd-, hals- en nekspieren.
Bij een goede ademhaling in rust is het van belang dat de lippen gesloten zijn, de tong tegen het gehemelte ligt en de kiezen elkaar niet raken. Door deze positie van de tong wordt er in de keelholte een mooie ruimte gecreëerd, waardoor inademen door de neus makkelijker verloopt.

 Ervaart u spanning in de hoofd-, hals- en/of nekregio, neemt u dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak of de behandelmogelijkheden.

Fysiotherapie (ACT) en tinnitus

Een geblokkeerde kaak is vaak heel vervelend, eten en tandenpoetsen worden lastig. Wat gebeurd er precies bij een geblokkeerde kaak?

Kaak op slot (geblokkeerde kaak)

Een geblokkeerde kaak is vaak heel vervelend, eten en tandenpoetsen worden lastig. Wat gebeurd er precies bij een geblokkeerde kaak?

Slaaphygiëne

Slaaphygiëne is belangrijk bij slaapproblemen. Lees hier wat je kan doen om beter te slapen.

Nekklachten en hoofdpijn verhelpen met een laserpen?

Nekklachten en hoofdpijn kun je soms verhelpen door te oefenen met een laserpen? Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan verder..

Oorklachten

Oorklachten kunnen een vervelende en beperkende aandoening zijn, die vaak worden veroorzaakt door ontstekingen in het oor. Indien er zich geen ontsteking bevindt, maar u ondervindt wel oorklachten, dan kan orofaciale fysiotherapie uitkomst bieden. De klacht die u...

Brok in de keel

Globusklachten, ook wel globusgevoel of brok-in-de-keel-syndroom genoemd, verwijzen naar een gevoel van een brok, knobbeltje of iets anders dat vastzit in de keel, terwijl er niets fysiek aanwezig is. Het gevoel kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan...

Aangezichtsverlamming

Bij een aangezichtsverlamming is de zenuw die de mimiek-/gezichtsspieren aansturen uit gevallen. Dit wordt ook wel een facialis parese of Bellse Parese genoemd. Dit is vrijwel altijd aan één kant van het gezicht. Vaak is dit tijdelijk en begint het herstel binnen een...

Hoofdpijn?

Op een willekeurige dag in het jaar hebben 1 miljard mensen wereldwijd hoofdpijn. De meest voorkomende hoofdpijnen zijn spanningshoofdpijn en migraine. In deze blog gaan we verder in op spanningshoofdpijn, omdat dit één van de hoofdpijnen is waar wij als orofaciaal...

Voor oorsuizen naar de fysio?

Wist u dat bij één op de vier mensen met tinnitus/oorsuizen de oorzaak (mede) vanuit de spieren kan komen? Gehoorschade is een veel genoemde oorzaak. Toch is er ontdekt dat veel tinnitusklachten samenhangen met spanning vanuit de spieren in de nek en het hoofd. Zo kan...

Knappende kaak

Een knappende kaak is een kaak die bij het openen van de mond knapt. Dit is vaak aan één kant, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. Veel mensen hebben last van een knappende kaak. Soms zit er een klein knapje bij het ver openen van de mond, en soms zit de knap er...