Mondgedrag? Niet dat ik weet…

Klachten rond het hoofd en de kaak zijn heel vervelend. Wat veel mensen niet weten, is dat mondgedrag hier mee te maken heeft. Mondgedrag is alles wat je doet met je mond, denk aan nagelbijten, kauwgomkauwen en klemmen. Dit maakt dat je te veel doet met je kauwspieren en kan daardoor klachten geven.

Hoe check je of je klemt?
Je kan natuurlijk voelen of je kiezen elkaar raken. Of kijken of je spieren (veel) spanning hebben. Er is ook een andere manier, namelijk door in je mond te kijken. Door je mond te openen en aan de binnenkant te kijken of er een lijntje/richeltje loopt. Dit lijntje loopt vanaf je mondhoek naar achteren je mond in, hij volgt de lijn van de tanden en kiezen. Zie je dit bij jezelf? Dan weet je zeker dat je de kiezen te vaak op elkaar zet.

Veel mensen hebben niet door dat ze klemmen. Toch doen 30% van de mensen dit overdag. Goed om even op te letten dus! Ook is het goed te letten op ander mondgedrag, zoals eerder genoemd. De kauwspieren horen uiteindelijk alleen gebruikt te worden als je kauwt. Stop daarom met pennen in de mond stoppen of op je lip bijten. Let er maar eens op, de kans is groot dat je jezelf betrapt.

Voor oorsuizen naar de fysio?

Wist u dat bij één op de vier mensen met tinnitus/oorsuizen de oorzaak (mede) vanuit de spieren kan komen? Gehoorschade is een veel genoemde oorzaak. Toch is er ontdekt dat veel tinnitusklachten samenhangen met spanning vanuit de spieren in de nek en het hoofd. Zo kan...

Knappende kaak

Een knappende kaak is een kaak die bij het openen van de mond knapt. Dit is vaak aan één kant, maar kan ook aan beide kanten voorkomen. Veel mensen hebben last van een knappende kaak. Soms zit er een klein knapje bij het ver openen van de mond, en soms zit de knap er...